چرا برخی از پذیرفتن مسئولیت در کارها فراری هستند

ترس از تعهد یا گاموفوبیا چیست؟
ترس از تعهد یا گاموفوبیا نوعی ترس غیرواقعی از پیمان بستن، تعهد دادن و التزام برای باقی ماندن در یک ارتباط ثابت و صادقانه در کنار یک شخص دیگر برای همیشه است. گاموفوبیا اصطلاحی است که برای توصیف ترسهای غیرعادی از تعهد و ازدواج به کار میرود. به صورت کلی 4 دلیل اصلی برای فرار از پذیرفتن کارها و تعهد در زندگی وجود دارد :
- ترس از شکست
- نبود اعتماد به نفس
- تجربه تلخ گذشته
- فرار از رقابت کردن
دلایل ترس از تعهد دادن در رابطه و ازدواج
1- فرار از احساس مسئولیت
فرار از مسئولیت به عنوان عامل مهم در ترس از ازدواج مطرح میشود. تفکر نادرستی است که تنها مشکلات اقتصادی زوجین را تنها عامل تعیین کننده برای فرار جوانان از مسئولیت پذیری بدانیم. زیرا در کنار مشکلات اقتصادی، زوجین با مشکلات و نیازهای دیگر از جمله عاطفی، روحی، اعتقادی و زناشویی نیز درگیر میباشند. پذیرش نقش مادری و خانه داری برای دختران میتواند باعث ایجاد ترس در آنان و عدم تمایل برای ازدواج شود.
2- ترس از شکست عاطفی
رخدادها و وقایع ناخواسته و اضطرابآوری که تصویری منفی از ازدواج در ذهن افراد ایجاد میکند، نیز یکی از دلایل ترس از ازدواج است. جدایی والدین در دوران کودکی، سوءاستفاده والدین، شاهد دعوا و جر و بحث والدین یا دیگر زوجهای متاهل بودن، سابقه شکست در ازدواج، خیانت دیدن از نامزد یا همسر قبلی یا شنیدن درباره ازدواجهای ناموفق از اتفاقاتی است که به ازدواج هراسی دامن میزند.
3- شخصیت درونگرا و اجتنابی
برای افراد درونگرا و کسانی که دارای شخصیت اجتنابی هستند مواجه شدن با خانواده و روابط جدید ترسناک است. این فرد همیشه برای خود خلوتی داشته که اکنون با ورود فرد جدید به زندگی این خلوت شکسته خواهدشد. برای حفظ تنهایی و خلوت خود از ازدواج سر باز میزند.
4- ترس از بازماندن از اهداف
گاهی ترس از ازدواج به دلیل نگرانی از بازماندن اهدافی مانند پیشرفت در تحصیلات، رشته ورزشی، شغل و… است. فرد با این تصور که با قبول مسئولیتهای جدید بعد از ازدواج فرصت کافی برای رسیدن به اهداف خود را ندارد ازدواج را به تاخیر میاندازد.
5- ترس از صمیمیت
یک پسر در طی بلوغ روانی و رسیدن به استقلال روانی نیازمند آن است که از مادر خود فاصله بگیرد و وابستگیهای خود را نسبت به او به حداقل برساند تا توسط پدر و عموهایش به عنوان یک مرد پذیرفته شود. این فرآیند استقلال روانی باعث میشود که مردان یک حد صمیمیت برای خود تعیین کنند و به صورت ناخودآگاه خود را از تمام زنان بی نیاز بدانند.
6- بالا بودن هزینههای ازدواج
بالا بودن هزینههای ازدواج و طلب جهیزیههای سنگین از خانواده دختر، برگزاری مراسم ازدواج در تالارهای باشکوه یکی از دلایل ترس جوانان از ازدواج میباشد. وقتی جوان احساس میکند به خاطر بهرهمند نبودن از شرایط غنی مالی نمیتواند هزینههای مراسم مجلل خانوادهی همسر خود را بپردازد، منصرف میشود.
7- دلبستگیهای فردی
بعضی از پسران فکر میکنند که با ازدواج کردن نسبت به مادر خود بیتوجهی کردهاند و آنها را نادیده گرفتهاند. همچنین همسر آنان مانند مادرشان با آنها رفتار نخواهند کرد و باید زیر بار مسئولیت بروند به همین دلیل از ازدواج دوری میکنند. این وابستگی میتواند در دختران هم وجود داشته باشد.
8- ترس از تعهد
برخی از جوانان تصور میکنند که در صورت ازدواج نکردن میتوانند با افراد مختلفی رابطه داشته باشند. اما ازدواج برای آنان یک تعهد طولانی مدت به یک نفر است که مانع داشتن روابط متعدد میشود به همین دلیل تمایلی برای ازدواج ندارند.
9- منتظر گزینههای بهتر ماندن
چه دختر و چه پسر ممکن است با فردی آشنا شوند که تصور میکنند توانایی خوشبخت کردن آنها را تا حدودی دارد. اما با ترس از اینکه ممکن است در آینده گزینه مناسبتری برای آنها پیدا شود چنین افرادی را نادیده میگیرند و یا به آنها جواب منفی میدهند.
10- ترس از خیانت
گاهی اوقات افراد ممکن است شاهد خیانت در اطرافیان باشند و یا به آنها خیانت شده باشد. در چنین شرایطی فرد دچار وسواس فکری خواهد شد و ترس از خیانت مانع ازدواج او میشود. همچنین در برخی از افراد داشتن روابط دوستی با یکدیگر احساس تردید نسبت به وفاداری طرف مقابل در زندگی مشترک آینده به وجود میآورد.